Veganský cheesecake
Suroviny:
Na krustu:
100 g sušenek (fajn jsou i obyčejné Bebe)
45 g kokosového oleje
40 g třtinového cukru
Na náplň:
600 g kokosového krému
90 g kešu ořechů
60 g javorového sirupu
2 lžíce citronové šťávy
1a 3/4 tyčinky agaru (nebo 6,5 g mletého agaru)
Na jahodovou omáčku:
300 g čerstvých jahod
30 g třtinového cukru
1 lžička škrobu
2 lžíce vody
2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
1. krok
Kešu ořechy zalijte vodou a nechte namočené alespoň 2 hodiny. Agar zalijte vodou a nechte 30 minut nabobtnat.
2. krok
Sušenky rozmixujte a smíchejte v míse s rozpuštěným kokosovým olejem a třtinovým cukrem. Dno dortové formy vystelte pečicím papírem. Vsypte směs na krustu a pomocí skleničky s rovným dnem ji upěchujte. Dejte na 7 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, pak nechte vychladnout.
3. krok
Do výkonného mixéru dejte scezené kešu, kokosový krém a javorový sirup a agar, ze kterého jste vymačkali přebytečnou vodu. Rozmixujte dohladka.
4. krok
Směs dejte do hrnce se silným dnem a na středním plameni pomalu přiveďte k mírnému varu. Průběžně míchejte, dokud se agar nerozpustí (cca 3 až 5 minut). Ke konci přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Poté opatrně vlijte do dortové formy na vychladlou krustu a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice ztuhnout.
5. krok
Jahody očistěte, nakrájejte na dílky a dejte do kastrolu spolu s cukrem a škrobem. Podlijte vodou, citronovou šťávou a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Ztuhlý cheesecake omáčkou ozdobte.