Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 1. 2024

Veganský cheesecake

Suroviny:

Na krustu:

100 g sušenek (fajn jsou i obyčejné Bebe)

45 g kokosového oleje

40 g třtinového cukru

Na náplň:

600 g kokosového krému

90 g kešu ořechů

60 g javorového sirupu

2 lžíce citronové šťávy

1a 3/4 tyčinky agaru (nebo 6,5 g mletého agaru)

Na jahodovou omáčku:

300 g čerstvých jahod

30 g třtinového cukru

1 lžička škrobu

2 lžíce vody

2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:

1. krok

 

Kešu ořechy zalijte vodou a nechte namočené alespoň 2 hodiny. Agar zalijte vodou a nechte 30 minut nabobtnat.

2. krok

Sušenky rozmixujte a smíchejte v míse s rozpuštěným kokosovým olejem a třtinovým cukrem. Dno dortové formy vystelte pečicím papírem. Vsypte směs na krustu a pomocí skleničky s rovným dnem ji upěchujte. Dejte na 7 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, pak nechte vychladnout.

3. krok

Do výkonného mixéru dejte scezené kešu, kokosový krém a javorový sirup a agar, ze kterého jste vymačkali přebytečnou vodu. Rozmixujte dohladka.

4. krok

Směs dejte do hrnce se silným dnem a na středním plameni pomalu přiveďte k mírnému varu. Průběžně míchejte, dokud se agar nerozpustí (cca 3 až 5 minut). Ke konci přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Poté opatrně vlijte do dortové formy na vychladlou krustu a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice ztuhnout.

5. krok 

Jahody očistěte, nakrájejte na dílky a dejte do kastrolu spolu s cukrem a škrobem. Podlijte vodou, citronovou šťávou a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Ztuhlý cheesecake omáčkou ozdobte.