Tiramisu
Suroviny:
máslové sušenky - 150 g
máslo - 60 g
smetanový sýr - 300 g
práškový cukr - 180 g
vanilkový extrakt - 1 čajová lžička
mascarpone - 300 g
smetana ke šlehání - 200 g
želatina - 10 g
káva - 2 polévkové lžíce
kakaový prášek - 2 polévkové lžíce
Postup přípravy:
1. krok
Připravíme si kávu a necháme je zchladnout
2. krok
Vmícháme do ní amaretto a přelijeme ji do větší mísy. Žloutky smícháme s cukrem a ve vodní lázni z nich vyšleháme světlou hustou pěnu
3. krok
Až se tak stane, odstavíme žloutky z vodní lázně a necháme je krátce vychladnout
4. krok
Žloutky pak pomalu spojíme s mascarpone, aby vznikl lehký krém
5. krok
Do směsi pak opatrně vmícháme i vyšlehanou smetanu
6. krok
Vezmeme si hranatou nádobu a pustíme se do skládání tiramisu
7. krok
Nejdříve na dno vyskládáme asi 10 cukrářských piškotů namočených v kávě s likérem
8. krok
Na ně nalijeme polovinu připraveného krému
9. krok
Na krém přijde zbytek namočených piškotů a opět natřeme krémem
10. krok
V závěru tiramisu zasypeme hořkým kakaem a uložíme jej odpočinout do chladničky
11. krok
Konzumovat jej můžete už zhruba po 4 hodinách, nejlépe bude ale chutnat až na druhý den