Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 1. 2024

Smetanový dezert s ořechy

Suroviny:

kakaové sušenky - 200 g

vlašské ořechy - 100 g

máslo - 80 g

sůl - 1 špetka

mascarpone - 400 g

Nutella - 200

moučkový cukr - 50 g

smetana ke šlehání 33 % - 200 m

ořechy - dle potřeby

čokoláda - dle potřeby

Postup přípravy: 

1. krok

Sušenky nalámejte na menší kousky a rozmixujte je elektrickým mlýnkem nebo tyčovým mixérem na jemný prach. Totéž udělejte také s jádry vlašských ořechů, které následně promíchejte se sušenkovou drtí. V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozpusťte máslo, přilijte ho ke směsi sušenek a ořechů a smíchejte vše na vláčnou hmotu. Vyklopte ji do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem a důkladně směs upěchujte lžící do rovnoměrné vrstvy ve tvaru misky. 

2. krok

Do jiné misky vyklopte poloviční množství smetanového sýra mascarpone nebo Philadelphia, přidejte Nutellu a elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do jemné a konzistentní pěny. Tu vlijte do sušenkového korpusu a rozprostřete do roviny.

3. krok

V misce vyšlehejte plnotučnou smetanu s moučkovým cukrem do jemné pěny. Zvlášť vyšlehejte druhou polovinu smetanového sýra a promíchejte ho s vyšlehanou šlehačkou. Obojí na nízké obrátky šlehače vyšlehejte do jemného krému, který navršte na vrstvu hnědého krému ve formě.

4. krok 

Svrchní vrstvu bílého krému posypejte rozdrcenými oříšky a polijte rozpuštěnou čokoládou tak, abyste vytvořili ozdobné cákance nebo mřížku. Vložte hotový dort na několik hodin odpočinout a ztuhnout v lednici. Nejlepší to bude přes noc. Pak už jen dort vyjměte z formy, nakrájejte ho na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.