Bezlepkové koláčky
Suroviny:
Těsto:
300 g bezlepková mouka
150 ml mléko vlažné
10 g droždí
35 g moučkový cukr
50 ml olej
1 ks vanilkový cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce - 1 ks s mlékem na potření
Tvarohová náplň:
0,50 balení tvaroh
1 lžíce vanilkový cukr
1 ks vejce
hrozinky
Drobenka:
10 g máslo
10 g bezlepková mouka
1 ks vanilkový cukr
Postup přípravy:
1. krok
Začneme kváskem. Mléko zahřejeme v kastrůlku (pozor, nesmí se vařit! stačí pouze mírně zahřát). Odstavíme, přidáme lžičku cukru a mouky, zakryjeme a necháme vzejít.
2. krok
Do mísy nasypeme mouku, zbylé ingredience (olej, vejce, cukr a špetku soli) a na závěr vlijeme kvásek. Těsto uhněteme do hladké struktury (bud vařečkou nebo kuchyňským robotem).
3. krok
Těsto necháme v nádobě, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu na teplém místě (pod peřinou, u topení).
4. krok
Mezitím si připravíme (moji nejoblíbenější) tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem. Uvaříme si v konvici vodu a zalijeme hrozinky, které jsme si předem nasypali do hrnečku. Hrozinky změknou a zvláční.
5. krok
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučněném válu na cca 0,5 cm vysoký plát a hrnečkem vykrajujeme kolečka. Do jejich středu lžičkou naneseme tvaroh, ozdobíme rozinkou a přeneseme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
6. krok
(Pokud budeme připravovat koláčky s mákem, ořechy nebo povidly, hodí se na ně jemná drobenka. Smícháním másla, mouky a cukru a jejich rozdrobením si připravíme drobenku, kterou koláče na plechu před pečením ozdobíme. )
7. krok
Hotové koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu mléka. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut, do zlatova.