Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 1. 2024

Bezlepkové koláčky

Suroviny:

Těsto:

300 g bezlepková mouka

150 ml mléko vlažné

10 g droždí

35 g moučkový cukr

50 ml olej

1 ks vanilkový cukr

1 špetka sůl

2 ks vejce - 1 ks s mlékem na potření

Tvarohová náplň:

0,50 balení tvaroh

1 lžíce vanilkový cukr

1 ks vejce

hrozinky

Drobenka:

10 g máslo

10 g bezlepková mouka

1 ks vanilkový cukr

Postup přípravy:

1. krok

Začneme kváskem. Mléko zahřejeme v kastrůlku (pozor, nesmí se vařit! stačí pouze mírně zahřát). Odstavíme, přidáme lžičku cukru a mouky, zakryjeme a necháme vzejít.

2. krok

Do mísy nasypeme mouku, zbylé ingredience (olej, vejce, cukr a špetku soli) a na závěr vlijeme kvásek. Těsto uhněteme do hladké struktury (bud vařečkou nebo kuchyňským robotem).

3. krok

Těsto necháme v nádobě, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu na teplém místě (pod peřinou, u topení).

4. krok

Mezitím si připravíme (moji nejoblíbenější) tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem. Uvaříme si v konvici vodu a zalijeme hrozinky, které jsme si předem nasypali do hrnečku. Hrozinky změknou a zvláční.

5. krok

Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučněném válu na cca 0,5 cm vysoký plát a hrnečkem vykrajujeme kolečka. Do jejich středu lžičkou naneseme tvaroh, ozdobíme rozinkou a přeneseme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.

6. krok

(Pokud budeme připravovat koláčky s mákem, ořechy nebo povidly, hodí se na ně jemná drobenka. Smícháním másla, mouky a cukru a jejich rozdrobením si připravíme drobenku, kterou koláče na plechu před pečením ozdobíme. )

7. krok

Hotové koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu mléka. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut, do zlatova.